Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Мини фокачи с маслини и билки

Мини фокачи с маслини и билки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мини фокачи с маслини и билки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Цяла камара малки и вкусни мини фокачи - за да има и за втора вечеря"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 260 до 280 мл
  • мая - 25 г жива
  • зехтин - 30 мл.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • мед - 1 ч.л. (или захар)
  • За намазване
  • зехтин - 30 мл
  • вода - 20 мл
  • сол - 2 щипки
  • маслини - около 100 г черни и зелени (без костилка)
  • билки - розмарин, мащерка, риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата за тестото до 37 °C. В 50 мл от нея разтворете маята и лъжичка мед или захар.

Хубаво разбъркайте. Не е нужно да чакате да шупва.

Пресейте брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче в средата. В него сипете останалите 210 до 230 мл вода, маята и зехтина.

Замесете гладко и еластично тесто. Оформете на топка и оставете в намазнена купа за около 1 час или докато удвои и утрои обема си. Купата трябва да е покрита със стреч фолио.

Втасалото тесто разделете на 8-9 топки и всяка от тях разтеглете директно в тавата с намазнени пръсти, за да направите малък плосък хляб фокача. Тавата трябва да е покрита с хартия за печене.

При мен излезнаха 2 тави.

Забодете маслинките, срязани на две, като редувате зелени и черни според въображението си.

В малка купичка смесете 30 мл зехтин, 20 мл вода и две щипки сол. С тази смес намажете фокачите с помощта на кухненска четка. Върху някои от тях слагайте стръкчета пресен розмарин, Върху други мащерка или риган.

Оставете плоските хлебчета да втасат още веднъж за 20-30 минути, след което ги изпечете на 200 °C за около 20 минути.

Вижте още идеи за класическа италианска фокача и как да направите традиционни пърленки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: