Начин на приготвяне
Затоплете водата за тестото до 37 °C. В 50 мл от нея разтворете маята и лъжичка мед или захар.
Хубаво разбъркайте. Не е нужно да чакате да шупва.
Пресейте брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче в средата. В него сипете останалите 210 до 230 мл вода, маята и зехтина.
Замесете гладко и еластично тесто. Оформете на топка и оставете в намазнена купа за около 1 час или докато удвои и утрои обема си. Купата трябва да е покрита със стреч фолио.
Втасалото тесто разделете на 8-9 топки и всяка от тях разтеглете директно в тавата с намазнени пръсти, за да направите малък плосък хляб фокача. Тавата трябва да е покрита с хартия за печене.
При мен излезнаха 2 тави.
Забодете маслинките, срязани на две, като редувате зелени и черни според въображението си.
В малка купичка смесете 30 мл зехтин, 20 мл вода и две щипки сол. С тази смес намажете фокачите с помощта на кухненска четка. Върху някои от тях слагайте стръкчета пресен розмарин, Върху други мащерка или риган.
Оставете плоските хлебчета да втасат още веднъж за 20-30 минути, след което ги изпечете на 200 °C за около 20 минути.
Вижте още идеи за класическа италианска фокача и как да направите традиционни пърленки.