Начин на приготвяне
Сьомгата се нарязва на порции. Поставя се в купа и парчетата се посоляват и поръсват с черния пипер, сухия копър.
Кората на лимона се настъргва и заедно със сока му и се добавят към филето сьомга. Рибата се оставя за 15-20 минути да престои в маринатата.
През това време картофите се сваряват и почистват от кората. В купа се поставят картофите и се намачкват до хомогенно пюре.
Овкусяват се със сол и се добавя краве маслото. Накрая се добавя на части и прясното мляко до получаване на пюре с желаната гъстота.
В тиган се загрява краве маслото заедно със зехтина. Рибата се запържва за кратко от всички страни, за да се запечата, след това котлонът се намалява, маринатата се изсипва в тигана и се похлупва.
Оставя се още около 5 минути, като се обръща веднъж по средата на времето.
Сьомгата се сервира с резен лимон и картофено пюре.
По желание може да се добавят свежи зеленчуци, например краставица, нарязана на колелца.
Вижте още как се махат костите на сьомгата и колко калории има риба сьомга.