Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Миди по френски

Миди по френски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Миди по френски
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Френска класика и уникално вкусни миди - разкош в чиния и чаша бяло вино"

Необходими Продукти

  • миди - 1 кг. черни, пресни
  • сметана - 200 мл готварска
  • масло - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 1/4 средна глава
  • селъри - 1/2 стрък с листата (или девесил)
  • лимон - 1 бр.
  • бяло вино - 60 мл
  • сол - ако е нужно (зависи от солеността на мидите)
  • черен пипер - 2 щипки (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете мидите от твърдите израстъци по черупката. Премахнете водораслите и измийте добре под течаща вода.

Нарежете чесъна на колелца и накълцайте лука и селърито (може да се ползва и девесил, имат сходен вкус).

Загрейте маслото със зехтина и запържете леко лука и селърито. Когато омекнат, добавете чесъна. Гответе около две минутки на умерен огън и сипете мидите.

Залейте с бяло вино и сок от един лимон. Пуснете в тенджерата и остатъците от изцедения лимон, за да са пусне аромат от кората.

Захлупете тенджерата, увеличете огъня и гответе около 3 до 4 минути или до отваряне на всички миди. За да се отворят равномерно, трябва да разклащате тенджерата няколко пъти държейки капака.

Накрая сипете сметаната и разклатете отново. Опитайте на сол и ако е нужно, поръсете малко. Пресните миди са си солени в повечето случаи, така че може да не се наложи да посолявате.

По желание поръсете с черен пипер и сервирайте топли миди по френски.

Добър апетит!

Вижте още и какво съдържат мидите, както и какъв е етикетът при ядене на миди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: