Начин на приготвяне
Почистете мидите от твърдите израстъци по черупката. Премахнете водораслите и измийте добре под течаща вода.
Нарежете чесъна на колелца и накълцайте лука и селърито (може да се ползва и девесил, имат сходен вкус).
Загрейте маслото със зехтина и запържете леко лука и селърито. Когато омекнат, добавете чесъна. Гответе около две минутки на умерен огън и сипете мидите.
Залейте с бяло вино и сок от един лимон. Пуснете в тенджерата и остатъците от изцедения лимон, за да са пусне аромат от кората.
Захлупете тенджерата, увеличете огъня и гответе около 3 до 4 минути или до отваряне на всички миди. За да се отворят равномерно, трябва да разклащате тенджерата няколко пъти държейки капака.
Накрая сипете сметаната и разклатете отново. Опитайте на сол и ако е нужно, поръсете малко. Пресните миди са си солени в повечето случаи, така че може да не се наложи да посолявате.
По желание поръсете с черен пипер и сервирайте топли миди по френски.
Добър апетит!
Вижте още и какво съдържат мидите, както и какъв е етикетът при ядене на миди.