Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Манджи»Кисело зеле с ориз и свинско

Кисело зеле с ориз и свинско

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1831k6946
Кисело зеле с ориз и свинско
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Кисело зеле с ориз и свинско - простичка гозба с невероятен вкус, която събира всички около трапезата."

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г
  • кисело зеле - 300 г
  • ориз - 200 г
  • шафран - 1/2 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 ск.
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • зеленчуков бульон - 500 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинско със зеле, а също и свинско с ориз са две любими класики на цяла България. В тази рецепта ще обединим тези вкусове, за да получим апетитна гозба, която всички вкъщи обичат.

Нарежете свинското месо на хапки. В тиган с малко олио запържете месото до златисто. Извадете го и оставете настрана свинските мръвки.

В същия тиган добавете нарязания на ситно лук, чесън и настъргания морков. Запържете за 3-4 минути, докато омекнат.

Нарежете киселото зеле за ястието на дребно и го добавете към зеленчуците. Гответе още 5-6 минути, като разбърквате.

Върнете месото в тигана, добавете червения пипер, черния пипер и дафиновия лист. Разбъркайте добре.

Изплакнете ориза под студена вода и го добавете в тигана. Разбъркайте, за да се смеси с останалите съставки.

Ако използвате шафранови нишки, предварително ги накиснете в 2-3 с.л. топла вода за 10 минути. Добавете шафрана и водата му към ястието.

Залейте с бульона или водата. Ако е нужно, добавете още сол (внимавайте, защото киселото зеле може да е достатъчно солено). Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън около 25-30 минути, докато оризът омекне и течността се абсорбира.

Ако предпочитате, можете да прехвърлите сместа в тавичка и да я изпечете във фурна, загрята на 180°C, за около 20 минути.

Поднесете киселото зеле с ориз и свинско топло.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: