Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка на малки питки

Содена питка на малки питки

Петя СтойневаПетя Стойнева
Новак
1422k189
Содена питка на малки питки
Снимка: Петя Стойнева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Содена питка на малки питки - много традиционна и удобна за разчупване."

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 1 ч.ч.
  • ръжено брашно - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • топла вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Двата вида брашна се пресяват. Прави се кладенче и в него се слагат солта, захарта и разтворената в оцет сода.

Добавят се олиото и водата и се замесва меко тесто.

Ако е необходимо се слага още малко олио и брашно.

Тестото се оставя да почине за около 1 час.

С намазнени ръце се правят малки топки. Във всяка от тях се слага късмет.

Поставят се в тава върху домакинска хартия.

Содената питка се намазва с олио и се пече в предварително загрята фурна на 200 °C за 40 минути /или до суха клечка/.

Покрива се содена питка на малки питки с кърпа и се оставя да изстине.

Вижте още идеи за питки за Бъдни вечер, както и повече за печенето на соден хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: