Начин на приготвяне
Първо, активирате маята, като я натрошите в купичка със захарта, една кафена чашка топло мляко и 2 лъжици брашно.
Пресявате брашното - в голяма купа правите кладенче и сипвате разбитите яйца, като преди това сте заделили единия жълтък. Добавяте останалото мляко с киселото мляко, олиото и солта.
Замесвате хубаво гладко тесто за питка, оставяте го да втаса на топло покрито с фолио. Една част от тестото разделяте на 10 топки по 100 г. Разточвате ги на обли кори, които мажете с масло и ги редите на 2 места по 5 кори, всяка петица разрязвате на 6 триъгълника и получавате общо 12 триъгълника.
Започвате с първите 6, като на всеки триъгълник по средата слагате по дълго парче кашкавал. Започвате да го завивате от листата, първо, от дясно, после ляво и така, докато свършат листата (получава се като шишарка).
Получавате 12 оформени шишарки, редите ги по края на тавата, която е покрита с хартия за печене. Следващата стъпка е реденето на малки части рулца между шишарките.
За тях разточвате кора около 400 г мажете с масло, навивате на руло и режете на 8 части, всяка режете по диагонал и редите между другите части.
Центърът на питката се оформя, като една част тесто се разточва на кора, маже се с масло и се поръсва със сирене по желание.
Навива се руло и се слага в центъра. От останалото малко топче тесто се разточва обла кора, реже се на 8 и 4, по 2 триъгълника се слепват с масло, режат се по средата и се промушва върхът от долу нагоре.
Листенцата се редят отгоре с останалите 4 части, които останаха. Тази питка е сложна за оформяне и за обяснение затова от снимките, които направих, ще ви стане много по ясно - виж галерията.
Оформена погача се оставя да втаса, след което се маже, поръсва се със семена и се пече в загрята фурна на 170 °C. Сложна, но невероятно вкусна е тази Коледна питка! Весела Коледа!
Вижте още идеи за питки с късмети, както и от какво тесто да правим украса за питки.