Начин на приготвяне
За пандишпановия блат разделяме жълтъците от белтъците.
Първо разбиваме жълтъците с 1/3 от захарта. Трябва да увеличат обема си 2-3 пъти и да се получи светла и пухкава смес. Оставяме ги настрани.
Започваме да бием белтъците на ниски обороти. Когато се смесят добре и станат на пяна, увеличаваме скоростта и слагаме останалите 2/3 от захарта, на порции. Разбиваме продължително на висока степен, докато обемът им се увеличи 6-7 пъти и се получат твърди връхчета. По време на разбиването, може да се сложат няколко капки лимонов сок, за да станат по-стегнати(не е задължително).
Постепенно започваме да прехвърляме белтъците при жълтъците, на порции, и разбъркваме леко до пълното им усвояване.
Добавяме и брашното, отново поетапно и пак бъркаме внимателно, за да не спадне сместа.
Изсипваме в плитка тава, покрита с хартия(аз използвах тавата от фурната). Печем в предварително загрята на 200° фурна(ползвам без вентилатор), за 10-ина минути, проверявах си с клечка за зъби.
Докато се опече, разбиваме двете сметани с пудрата захар, да стане гъста и стегната смес.
Когато стане, изваждаме заедно с хартията от тавата и оставяме леко да се охлади. После разлепяме от хартията и докато е още топла платката, я мажем с мармалад от райски ябълки и след това с половината от сметаната. Навиваме рулото от пандишпан и го стягаме с хартията(аз върху хартията опаковах и със стреч фолио, за да стои по-стегнато).
Прибираме в хладилника за вечерта. Когато го извадим и разопаковаме, украсяваме с останалата част от сметаната и по желание с цветни захарни топченца. Така празничният ни сладкиш ще изглежда още по-ефектно. Пандишпановото руло с мармалад и сметана е много вкусно.
Ако го правите за пръв път, вижте ценни съвети и хитринки за приготвяне на пандишпаново руло.