Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Пандишпаново руло с мармалад и сметана

Пандишпаново руло с мармалад и сметана

Nikolina PanchevaNikolina Pancheva
Новак
2164
Пандишпаново руло с мармалад и сметана
Снимка: Nikolina Pancheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Пандишпановото руло с мармалад и сметана направо се отпи в устата и има божествен вкус."

Необходими Продукти

  • яйца - 6 броя, размер L
  • захар - 150 г
  • брашно - 180 - 200 г, пресято
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • заквасена сметана - 400 мл
  • пудра захар - 100 - 120 грама
  • мармалад - 1 буркан (райска ябълка)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пандишпановия блат разделяме жълтъците от белтъците.

Първо разбиваме жълтъците с 1/3 от захарта. Трябва да увеличат обема си 2-3 пъти и да се получи светла и пухкава смес. Оставяме ги настрани.

Започваме да бием белтъците на ниски обороти. Когато се смесят добре и станат на пяна, увеличаваме скоростта и слагаме останалите 2/3 от захарта, на порции. Разбиваме продължително на висока степен, докато обемът им се увеличи 6-7 пъти и се получат твърди връхчета. По време на разбиването, може да се сложат няколко капки лимонов сок, за да станат по-стегнати(не е задължително).

Постепенно започваме да прехвърляме белтъците при жълтъците, на порции, и разбъркваме леко до пълното им усвояване.

Добавяме и брашното, отново поетапно и пак бъркаме внимателно, за да не спадне сместа.

Изсипваме в плитка тава, покрита с хартия(аз използвах тавата от фурната). Печем в предварително загрята на 200° фурна(ползвам без вентилатор), за 10-ина минути, проверявах си с клечка за зъби.

Докато се опече, разбиваме двете сметани с пудрата захар, да стане гъста и стегната смес.

Когато стане, изваждаме заедно с хартията от тавата и оставяме леко да се охлади. После разлепяме от хартията и докато е още топла платката, я мажем с мармалад от райски ябълки и след това с половината от сметаната. Навиваме рулото от пандишпан и го стягаме с хартията(аз върху хартията опаковах и със стреч фолио, за да стои по-стегнато).

Прибираме в хладилника за вечерта. Когато го извадим и разопаковаме, украсяваме с останалата част от сметаната и по желание с цветни захарни топченца. Така празничният ни сладкиш ще изглежда още по-ефектно. Пандишпановото руло с мармалад и сметана е много вкусно.

Ако го правите за пръв път, вижте ценни съвети и хитринки за приготвяне на пандишпаново руло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: