Испански сос Ромеско

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Испански сос Ромеско
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Испански сос Ромеско се сервира и със всякакви други ястия като добавка към печена риба или морски дарове. Уникално вкусен е!"

Необходими Продукти

  • домати - 2 бр. големи
  • лук - 1 гл. средна
  • чесън - 4 ск.
  • бадеми - 100 г печени, белени
  • лешници - 80 г печени, белени
  • хляб - 2 филийки, почти сух
  • чушки - 2 бр. суха камба (ньора)
  • зехтин - 80 мл
  • сол - на вкус
  • оцет - 20 мл винен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете лука, разполовете го и сложете в намазнена тавичка за печене. При него добавете двата домата, леко цепнати, както и скилидките чесън.

Поръсете с малко сол и пъхнете в загрята на 180-190 градуса фурна да се изпекат и омекнат.

Докато се пекат зеленчуците, сложете сухите чушки да се хидратират в топла вода за около 30 минути. След като са готови ги почистете от семките и изстържете омекналата част с остър нож. Кожичката изхвърлете.

Ако нямате точно такива сухи чушки ньорас, тогава ползвайте обикновени и добавете към рецептата една щипка пушен пипер, за да се доближи до автентичния вкус.

Готовите зеленчуци сложете в блендер като предварително сте обелили доматите и чесъна.

Към тях прибавете натрошения хляб, ядките, сол и малко от зехтина.

Включете уреда на високи обороти, за да получите гладка паста. На порции добавяйте останалия зехтин и пак разбивайте, за да се получи емулсия. Може да работите и с пасатор като наливате мазнината на тънка струйка.

Стария, традиционен начин на приготвяне на този доматен сос е в хаванче, където се смачкват зеленчуци, хляб и ядки и се налива постепенно зехтин го получаване на гладка емулсия. Там бъркането е доста и е по- трудоемко, затова давам лесния вариант с блендер или пасатор.

Сос Ромеско е типичен за кухнята на област Каталуния в Испания. Сервира се традиционно със Калсотс, които представляват вид пресен лук на стръкове - печен на огън, почти овъглен отвън. Сервира се в керемида. Консумира се като се обелва външната овъглена обвивка на лука и стръка се потапя във сос Ромеско. Хапва се задължително с ръце, макар и те да се изцапат, това е част от традицията.

За още пояснение ще кажа, че този вид лук е различен от нашия пресен лук в България. Сладък е, по- голям като размери и дебелина, но няма оформени глави.

Испански сос Ромеско се сервира и с всякакви други ястия като добавка към печена риба или морски дарове. Уникално вкусен е! Има и вариант за приготвянето му без хляб, само с един вид ядки или пък с повече от два вида. Също така зеленчуците може да се запържат, вместо да се пекат. За по-рядък зеленчуков сос, може да се увеличи количеството на зехтина до получаване на желаната консистенция. Трябва наистина качествен зехтин за рецептата, за предпочитане Върджин или Екстра Върджин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: