Начин на приготвяне
Обелете лука, разполовете го и сложете в намазнена тавичка за печене. При него добавете двата домата, леко цепнати, както и скилидките чесън.
Поръсете с малко сол и пъхнете в загрята на 180-190 градуса фурна да се изпекат и омекнат.
Докато се пекат зеленчуците, сложете сухите чушки да се хидратират в топла вода за около 30 минути. След като са готови ги почистете от семките и изстържете омекналата част с остър нож. Кожичката изхвърлете.
Ако нямате точно такива сухи чушки ньорас, тогава ползвайте обикновени и добавете към рецептата една щипка пушен пипер, за да се доближи до автентичния вкус.
Готовите зеленчуци сложете в блендер като предварително сте обелили доматите и чесъна.
Към тях прибавете натрошения хляб, ядките, сол и малко от зехтина.
Включете уреда на високи обороти, за да получите гладка паста. На порции добавяйте останалия зехтин и пак разбивайте, за да се получи емулсия. Може да работите и с пасатор като наливате мазнината на тънка струйка.
Стария, традиционен начин на приготвяне на този доматен сос е в хаванче, където се смачкват зеленчуци, хляб и ядки и се налива постепенно зехтин го получаване на гладка емулсия. Там бъркането е доста и е по- трудоемко, затова давам лесния вариант с блендер или пасатор.
Сос Ромеско е типичен за кухнята на област Каталуния в Испания. Сервира се традиционно със Калсотс, които представляват вид пресен лук на стръкове - печен на огън, почти овъглен отвън. Сервира се в керемида. Консумира се като се обелва външната овъглена обвивка на лука и стръка се потапя във сос Ромеско. Хапва се задължително с ръце, макар и те да се изцапат, това е част от традицията.
За още пояснение ще кажа, че този вид лук е различен от нашия пресен лук в България. Сладък е, по- голям като размери и дебелина, но няма оформени глави.
Испански сос Ромеско се сервира и с всякакви други ястия като добавка към печена риба или морски дарове. Уникално вкусен е! Има и вариант за приготвянето му без хляб, само с един вид ядки или пък с повече от два вида. Също така зеленчуците може да се запържат, вместо да се пекат. За по-рядък зеленчуков сос, може да се увеличи количеството на зехтина до получаване на желаната консистенция. Трябва наистина качествен зехтин за рецептата, за предпочитане Върджин или Екстра Върджин.