Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Новогодишна баклава на хапки

Новогодишна баклава на хапки

ЗориЗори
Гуру
1k11k5k7
Новогодишна баклава на хапки
Снимка: Зори
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Новогодишна баклава на хапки, който може да приготвите и без специален повод. Сочно и сладко изкушение за цялото семейство."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет (500 г) фини
  • орехи - 350 г
  • краве масло - 250 г
  • за сиропа
  • захар - 400 г
  • вода - 300 мл
  • лимони - 1 бр.
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазват се обилно с помощта на четка по три от корите с разтопено масло, като се слагат една върху друга. Най-горната кора се поръсва равномерно със счуканите орехи и се навива от към късата страна на стегнато руло.

Рулото се нарязва с остър нож на охлювчета с големината на хапки ( 4 см). Охлювчетата се нареждат плътно едно до друго с разрязаната част на горе в покрита с хартия за печене тава с подходящ размер. Ръбчето на тавата трябва да е поне с 1 см по-високо от охлювчетата, за да може да се налее сиропа по-късно.

Така се процедира и с останалите кори и накрая охлювчетата се поливат с останалото разтопено масло.

Баклавата се пече на слаба фурна (150 градуса) с включен вентилатор за 1 час. Целта е да се изсуши и изпече равномерно, за да запази целостта си след сиропирането.

След като се извади баклавата на охлювчета от фурната се оставя да се охлади напълно.

В подходящ съд на среден огън се сварява захарен сироп (за около 15 минути). За целта се смесват водата, захарта, сока и корите от 1 лимон. Сиропът се оставя да се охлади до около 37-40 градуса и се добавя ванилията. Разбърква се, отстраняват се корите от лимона и с топлия сироп се залива охладената баклава.

Покрива се с кърпа или фолио за свежо съхранение и новогодишната баклава на хапки се оставя да се сиропира за поне за 24 часа преди поднасяне.

Получава се вълшебен сиропиран сладкиш и голямо изкушение за любителите на турските десерти. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: