Начин на приготвяне
Бобът измиваме няколко пъти. Оставя се накиснат в купа със студена вода за няколко часа или за една нощ.
Изплакваме го и го заливаме със студена вода, колкото да го покрие. Щом водата му заври, я изхвърляме и доливаме гореща, която е около 5-6 пръста над зърната.
Нарязват се на ситно стръкът праз лук и главата лук, целината и червената пиперка. Морковът се нарязва на колелца.
В нагорещената мазнина /олио и свинска мас/ поставяме пръжките. Към тях прибавяме наситнените зеленчуци. Разбъркваме за около 5 минути, след което ги прибавяме към стария фасул.
Бобът къкри на слаб огън. След като зеленчуците омекнат, добавяме и доматите.
Варим, докато зърната на боба се разварят добре.
Тогава добавяме солта и подправките към боба с пръжки.
Вижте тайната рецепта за домашни пръжки разберете дали е полезно да ядеш пръжки.