Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Традиционни сарми с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев

Традиционни сарми с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6984k2k9
Традиционни сарми с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Какво ли пък им е по-различното на тези традиционни сарми с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев - я да видим."

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг смес свинско 60 %/телешко 40 %
  • кафяв ориз - 200 г
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • пипер микс - 1/2 ч.л.
  • олио - 6 с.л. за каймата + 50 мл при варене
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • кисело зеле - 1 бр. голяма зелка + 1 бр. малка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кафявият ориз се измива много добре и се накисва в топла вода за 2 часа, след което водата се изхвърля.

Каймата се слага в купа, в която ще се меси.

Прибавя се накиснатият ориз, червеният пипер, кимионът, пиперът Микс, олиото 6 с.л. и и хималайската сол.

Каймата се омесва много добре.

Листата на зелката се нарязват на средни парчета, като се премахва кочанът и жилите. Оставят се 4-5 големи листа от зелката, които не се нарязват.

Във всяко листо се слага кайма и се завива на сарма.

В тенджерата, в която се вари, на дъното се слагат две или три големи листа от зелката, които не са нарязани, като се нареждат, така че да покрият дъното и при варене сармите да не загорят.

Отгоре се нарежат навитите сарми, като се завършва с покриване с две големи листа от зелката и се захлупват с чиния, обърната надолу, за да ги притиска при варенето.

Прибавя се олио 50 мл и се заливат с равно количество зелева чорба и вода, като трябва да покрие ръба на чинията, с която са захлупени.

Варят се традиционни сарми с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев 2 часа на бавен огън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:
.