Начин на приготвяне
Разбъркайте прясната мая с водата и малко от бялото брашно. Оставете да шупне. За да ускорите процеса, може да добавите щипка захар.
Сипете брашното от спелта в купа и смесете със солта и останалото бяло пшенично брашно. Направете кладенче в средата.
В него сипете шупналата мая, олиото и мекото масло. Намазнете ръцете си и омесете гладко и меко тесто. Ако е прекалено меко и лепкаво, може да добавите още брашно от спелта, но без да прекалявате, защото в никакъв случай не трябва да правим твърдо тесто, защото искаме питките за бургер да са пухкави.
Оставете в купата 15 минути, след това премесете за кратко и разделете на 5 еднакви парчета. От тях оформете 5 кръгли хлебчета и ги сложете в тава, покрита с хартия за печене и поръсена с брашно от спелта.
Покрийте с кърпа, без да се докосва до тестото. Оставете на топло до удвояване на обема на питките - около час.
Когато са достатъчно бухнали, намажете ги с леко разбит белтък и поръсете със семената.
Печете в загрята на 200 °C фурна за 15-20 минути или до златист загар.
Използвайте бургер питки с брашно от спелта за направата на здравословни бургери.
Добър апетит!
Вижте още как да направите бриош питки за бургери.