Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка със сиренце

Пухкава питка със сиренце

Boriana IlievaBoriana Ilieva
Новак
1116843307
Пухкава питка със сиренце
Снимка: Boriana Ilieva
1 / 8
11/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
14
"Старо поверие - денят ще е хубав, ако започва с топла пухкава питка със сиренце"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мед - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 от които 1 жълтък за намазване
  • брашно - 800 г
  • сирене - 400 г
  • чия - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме маята в купа с меда с хладката вода и с една шепа от брашното.

Оставяме настрани да се активира маята за около 15 минути.

След това в голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче по средата.

В кладенчето изсипваме хладкото мляко, олиото, яйцата - разбити, и най-накрая е сместа от маята.

Месим меко тесто и оставяме настрани за един час покрито с памучна кърпа.

След като е готово - поставяме хартия за печене във форма за кекс. След като приготвим формата на питката /стъпките са показани на снимките/, оставяме за половин час да почине.

Преди да изпечем питката, мажем с жълтъка и поръсваме със семките.

Печем питката на предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути /горе-долу зависи от фурната/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Уникално....
11.06.2019 10:48
1
1
Покажи всички подкоментари