Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Баница с праз, ориз и кейл

Баница с праз, ориз и кейл

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Баница с праз, ориз и кейл
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Любима на моето семейство баница с праз, ориз и кейл, която се надявам да ви допадне."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г
  • праз - 2 стръка (160 г тегло след като се почисти)
  • кейл - 130 г без дебелите дръжки
  • ориз - 225 г сварен, но не преварен
  • сирене - 120 г овче
  • кисело мляко - 3 с.л. гъсто
  • яйца - 3 бр. XL
  • олио - 5 с.л.
  • краве масло - 1 с.л. + за намазване
  • сол - 2 щипки или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе плънката за баницата, като сварите за 15 минути листата на кейла в подсолена вода.

Използвайте само крехката част без дебелите жили и дръжки. Отцедете, оставете да изстине и накълцайте.

Почистете стръковете праз и тогава претеглете 160 г, може и малко повече.

Накълцайте праза и го задушете в олиото с лъжичка масло и малко сол до омекване.

В купа разбийте леко яйцата, добавете сварения ориз, киселото мляко, натрошеното овче сирене, накълцания кейл и задушения праз заедно с мазнината. Разбъркайте добре.

Ако сте ползвали по-малки яйца и сместа е твърде гъста, може да добавите още едно яйце. Също така, ако сиренето не е много солено, може да се сложи още малко от него. Моето овче сирене е много солено и слагам само 120 г, тъй като пък и без това не искам то да е акцентът в тази баница.

Разстелете корите и взимайте две по две, като слагате равномерно от плънката и навивате на руло, после поставяйте в кръгла намаслена тава оформяйки охлюв.

Оформената вита баница намажете обилно с масло и печете на 165-170 °C, докато стане приятно златиста и хрупкава.

За да омекне леко, след изваждане от фурната, завийте за 10-15 минути тавата. Аз лично завивам само за малко, за да остане все пак лека хрупкавост на корите отгоре.

Любима на моето семейство баница с праз, ориз и кейл, която се надявам да ви допадне.

Добър апетит!

Вижте още как да направите перфектна плънка за баница, както и разберете разликата между бюрек и баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: