Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Нудли от сладък картоф с праз и зеленчуци

Нудли от сладък картоф с праз и зеленчуци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Нудли от сладък картоф с праз и зеленчуци
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Нудли от сладък картоф с праз и зеленчуци - екзотични, ароматни и много вкусни."

Необходими Продукти

  • нудли - 200 г от сладък картоф
  • гъби - 125 г Еноки/Шимеджи
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1/2 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • целина - 1/2 стр.
  • праз - 4 см от стъблото
  • пресен лук - 4 стр.
  • пресен чесън - 5 стр.
  • чесън - 1 скилидка
  • джинджифил - 1 см пресен корен
  • бамбук - 100 г (крехки стъбла от консерва)
  • кокосово мляко - 200 мл
  • къри - 1/2 ч.л. на прах
  • азиатски подправки - микс (на вкус)
  • соев сос - 50 мл. или на вкус
  • олио - 40 - 50 мл
  • сол - 1 щ. (или на вкус)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си всички зеленчуци, като ги почистите добре и нарежете по следния начин: Пресните лук и чесън нарежете на колелца, скилидката стар чесън също. Празът, морковът и целината нарежете на тънки пръчици по 3-4 см дължина. Чушките направете на кубчета, а джинджифила настържете или накълцайте на ситно (трябва да е предварително обелен). Отцедете бамбука за рецептата от водата в буркана. Гъбите срежете на две или три напречно, зависи от големината и дебелината им.

Загрейте олиото в тиган Уок и в него първо запържете моркова, чушките и целината. След като леко омекнат, добавете гъбите, после лука, джинджифила, праза и чесъна, а накрая маринованите крехки стъбълца от бамбук. Гответе до лек загар на зеленчуците, но да са все пак още леко хрупкави (за целта огънят трябва да е силен и да не се готвят дълго).

Това е моментът да сложите нудлите да се варят във тенджерка. За тази рецепта съм ползвала нудли от сладък картоф. Прозрачни са като оризовите нудли или стъклените нудли, но нямат нищо общо по текстура. За мен бяха доста странни, с текстура на желирани бонбони. Приятни са и различни, опитайте. Времето за варене указано на пакета беше 7 минути, аз извадих малко по-рано, за да сложа при зеленчуците и да се готвят за 2-3 минути заедно.

Преди това обаче налейте соевия сос при готовите зеленчуци, после кокосовото мляко и подправките. Разбъркайте и редуцирайте за кратко, за да се получи кремообразна текстура на соса.

Тогава прехвърлете нудлите в уока и разбъркайте. Налейте малко от водата от варенето им в тигана. Гответе до желаната от вас гъстота. Опитайте нудлите дали са сварени добре и ако е нужно, сипете още от водичката, тя е богата на нишесте и като се редуцира малко ще направи сосчето на спагетите още по-кремообразно. Също така си добавяйте соев сос колкото ви харесва да усещате вкуса му, а и да придадете нужната соленост.

Сервирайте ястието Нудли от сладък картоф с праз и зеленчуци поръсено с накълцан пресен чесън. Поднася се топло, защото при изстиване нудлите от сладък картоф се стягат и слепват.

Изпробвайте и другите ни апетитни идеи с нудли, ако сте любители на азиатската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: