Начин на приготвяне
Обелете главите лук и ги сварете във вода, в която сме сложили дафиновите листа за около 10 минути, докато омекнат. Не трябва да се разпадат.
След това ги извадете и оставете да се охладят. След това внимателно извадете вътрешността на всяка глава лук, като оставите външните слоеве цели.
Сварете ориза с вода в съотношение 1:3
Нарежете сърцевината лука на ситно.
След охлаждане на ориза добавете каймата, яйцето, червен пипер, черен пипер, чубрица, сол, 1 ч.л. от доматите, нарязаната сърцевина на лука.
Разбъркайте всичко добре.
В тава сипваме 2 с.л. олио и останалите домати.
Вземете охладените люспи лук и внимателно ги напълнете с плънката. Завийте като сарми. Подредете сармите в тавата.
Залейте с вода и добавете другите 2 с.л. олио, щипка сол. Може да поръсите с чубрица и черен пипер за разкош и оставете на 200 °C за около 40-50 минути.
При сервиране на лучени сарми с кайма в доматен сос може да поръсите с пресен магданоз или босилек.
Добър апетит!
Вижте още колко лук дневно можем да ядем, както и какво е съдържанието на лука.