Начин на приготвяне
Нарязваме лука и чесъна на ситно, почистваме аспержите и ги разделяме на две части, като отрязваме връхчетата, и ги бланшираме във вряла вода, и след това ги изстудяваме с лед.
Те ще бъдат за декорация накрая, а другата им част я нарязваме по диагонал.
Взимаме един тиган и добавяме зехтин в него, пускаме го на бавен огън и задушаваме лука за 1-2 мин, след това към него добавяме чесъна и нарязаните аспержи.
Запържваме ги заедно за 1-2 мин и след това добавяме и ориза, като запържваме и него за 1-2 мин заедно с тях. Сега добавяме виното и бъркаме здраво, когато изври, започваме да добавяме вода до готовност, като постоянно бъркаме вкусното ризото.
Най-добре е на 3-4 пъти да си добавяме водата (може и да си направите бульон от зеленчуци), като на последния път добавяме най-много вода и заедно с нея слагаме мащерката и шафрана. Малко преди да изври всичката вода, спираме котлона (проверяваме ориза дали е готов, трябва да има съвсем лека твърда нотка, ако искате да е приготвен, както си трябва).
Сега добавяме маслото и пармезана и бъркаме здраво, изсипваме в чиния, като отгоре може да се настърже още малко пармезан, нареждаме връхчетата от аспержите и готово.
Да ви е сладко с това разкошно ризото с аспержи и шафран :)
Ако искате изгледайте видеото, там показвам, как се прави стъпка по стъпка.
Вижте още кои са грешките при правене на ризото, както и погледнете рецептите за вкусно постно ризото.