Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с моцарела и сушени домати

Фокача с моцарела и сушени домати

Фокача с моцарела и сушени домати
Снимка: Албена Асенова-Писева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
115 мин.
Порции
6
"Насладете се на тази хрупкава фокача с моцарела и сушени домати още докато е топла!"

Необходими Продукти

  • брашно - за 500 г
  • вода - 400 мл
  • мая - 12 г sвежа
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л. плюс още за омазняване и намазване
  • сол - 2 ч.л. плюс още за поръсване
  • моцарела - 2 топки
  • сушени домати - 10 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете 400 мл топла вода, малко захар, натрошената мая и две супени лъжици от брашното. Разбъркайте, докато маята се разтвори.

Пресейте брашното. Направете кладенче и добавете сместа от вода и мая.

Размесете с помощта на дървена лъжица.

Тестото трябва да е меко и лесно да се бърка. Прибавете две супени лъжици зехтин и сол. Отново размесете. Тестото е за две средно големи фокачи.

Покрийте тестото и оставете да почине за 30 минути.

След това с мокри ръце хванете, разтегнете и сгънете от четирите страни тестото. Оставете за още 30 минути и направете процедурата с разтягането още веднъж.

Намажете тавата за печене със зехтин, прехвърлете тестото в тавата и го разстелете, не се притеснявайте. Оставете го да почине за още 30 минути.

След това намажете с още малко зехтин и с помощта на пръстите направете трапчинки във фокачата.

Отгоре поръсете с малко вода и малко едра сол. В образувалите се трапчета поставете парченца нарязани сушени домати и моцарела.

Печете в загрята на 220 °C фурна за 25 минути. Насладете се на тази хрупкава фокача с моцарела и сушени домати още докато е топла!

Вижте още на колко да печем различните видове хляб, както и как се прави италиански хляб чабата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: