Начин на приготвяне
Първо пресейте брашното.
Пригответе квас като за целта сварете прясното мляко и го оставете да се охлади, но не напълно. Млякото трябва да е хладко. Направете проверка с пръст, ако можете да го държите без да ви е горещо, то значи температурата е тамън. След това към млякото прибавете маята, 1 с.л. захар и 3 с.л. от брашното. Разбъркайте кваса за козунака и го оставете настрани за 30 мин. Когато набъбне, то значи че квасът е готов.
В купа с бъркалка разбийте яйцата и към тях добавете маслото и захарта. След това добавете към сместа кваса и пак хубаво разбъркайте. Не забравяйте накрая да добавете и ванилийте.
След това в купата поетапно слагайте пресятото брашно. Разбъркайте първоначално с лъжица, а след това с ръцете си. Добавете ракията и започнете да месите тестото. Готовото омесено тесто оставете да почине и да втаса за поне един час като го намажете отгоре с малко олио, за да не засъхва и да не прави коричк.
След това премесете пак тестото за козунака, разстелете го и нанесете течния шоколад. Оформете тестото във вида и формата, която искате да изглежда козунака. За целта го сплетете и поставете в тава за печене. Изчакайте го да втаса отново и го намажете с разбит жълтък със захар.
Шоколадовият козунак за Великден печете в загрята на 160С° фурна без вентилатор до златист загар за 1 час. Честит Великден!
Вижте също как да си приготвите класическия български козунак на конци или пухкав козунак омесен в хлебопекарната.