Gotvach.bg»Рецепти»Козунак»Шоколадов козунак за Великден

Шоколадов козунак за Великден

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
3153k6513
Шоколадов козунак за Великден4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Пухкав козунак с шоколад и ракия - комбинация за милиони."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 100 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • ванилия - 3 бр.
  • мая - 1 пакетче суха
  • ракия - 1 с.л.
  • течен шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте брашното.

Пригответе квас като за целта сварете прясното мляко и го оставете да се охлади, но не напълно. Млякото трябва да е хладко. Направете проверка с пръст, ако можете да го държите без да ви е горещо, то значи температурата е тамън. След това към млякото прибавете маята, 1 с.л. захар и 3 с.л. от брашното. Разбъркайте кваса за козунака и го оставете настрани за 30 мин. Когато набъбне, то значи че квасът е готов.

В купа с бъркалка разбийте яйцата и към тях добавете маслото и захарта. След това добавете към сместа кваса и пак хубаво разбъркайте. Не забравяйте накрая да добавете и ванилийте.

След това в купата поетапно слагайте пресятото брашно. Разбъркайте първоначално с лъжица, а след това с ръцете си. Добавете ракията и започнете да месите тестото. Готовото омесено тесто оставете да почине и да втаса за поне един час като го намажете отгоре с малко олио, за да не засъхва и да не прави коричк.

След това премесете пак тестото за козунака, разстелете го и нанесете течния шоколад. Оформете тестото във вида и формата, която искате да изглежда козунака. За целта го сплетете и поставете в тава за печене. Изчакайте го да втаса отново и го намажете с разбит жълтък със захар.

Шоколадовият козунак за Великден печете в загрята на 160С° фурна без вентилатор до златист загар за 1 час. Честит Великден!

Вижте също как да си приготвите класическия български козунак на конци или пухкав козунак омесен в хлебопекарната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: