Начин на приготвяне
Избираме четири малко над средната големина патладжана за пълнене, които могат да се изрежат, издълбаят и напълнят. Отрязваме капачетата така, че патладжаните да имат вид на пантофки, след това издълбаваме месестата част, като оставяме стените с дебелина около 1 см.
В зависимост от това дали патладжаните са по-твърди, можем предварително за запечем или запържим пантофките.
В дълбок тиган или тенджера запържваме бекона, нарязан на кубчета, докато се стопи, после лука и чесъна, нарязани на дребно, а после добавяме наситнената издълбана част от патладжана и нарязаната чушка и задушаваме. Когато омекнат, прибавяме доматите водата им се поизпари, сипваме каймата и разбъркваме, за да не стане на топки.
Готвенето с пюрета от домати и чушки е по-лесно, но е въпрос на предпочитание.
Когато каймата се позапържи, добавяме подправките и бялото вино и задушаваме, докато сместа за пълнежа остане на мазнина.
Напълваме патладжаните с кайма с готовата вече смес и поставяме във фурна на 200 градуса, за да се запече, като малко преди да стане напълно готово ястие, слагаме надлъжно по едно парче кашкавал.
Отрязаните капачета можете да поставите отгоре при печенето, но аз лично ги използвах за украса – станаха интересни „панделки“! А вие, ако искате, импровизирайте!
Насладете се на тези вкусни пълнени патладжани Пантофки.
Вижте също кои са подходящите подправки за патладжани и разберете какви са правилните начини за съхранение на патладжани. Узнайте и всички полезни свойства на синия домат.