Начин на приготвяне
Нарежете червения лук на полумесеци или кръгчета, ако предпочитате да се получи по-хрупкав.
Чушлетата напукайте на загрят котлон или по ваш избран метод за топлинна обработка.
Стерилизирайте бурканите с гореща вода или ги измийте много добре.
Сварете маринатата като направите следното:
В тенджера сложете оцета, водата, захарта, солта, черния пипер,
дафиновия лист и чесъна.
Кипнете течността и оставете да ври 2–3 минути, докато солта и захарта се разтворят напълно.
Заливане и съхранение:
В буркани наредете червения лук и чушлетата.
Залейте със сгорещената марината, така че зеленчуците да са добре покрити.
Накълцайте чесъна на желаната от вас едрина и го разпределете равномерно.
Затворете с капачки и оставете да изстинат на стайна температура.
Съхранявайте в хладилник.
Туршията става вкусна след 2-3 дни, но може да се консумира най-рано след 24 часа.
Ако харесвате по-мека туршия, бланширайте лука за 20 секунди преди да го сложите в буркана.
За по-сладък вкус, увеличете захарта на 3 с.л.
Можете да добавите и резен морков за цвят и допълнителен вкус.
Вижте също как да си направите пукани чорбаджийски чушлета или бърза туршия с бамя.