Торта Аляска с ягоди

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Торта Аляска с ягоди2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"С нежен целувчен блат и свежи ягоди - това не е торта, това е сбъдната мечта"

Необходими Продукти

  • за целувчения слой
  • яйца - 6 бр. белтъци
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • за плънката
  • ягоди - 800 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • лимони - 1/2 бр.
  • за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • масло - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Няколко ягоди се оставят за украса, останалите се пасират и се смесват с пудрата захар. Лимонът се изцежда и сокът се добавя в ягодовото пюре. Оставя се за 3 часа във фризера, вади се, разбива се с миксер на ниска скорост или се разбива с телче и се връща обратно във фризера.

Приготвя се тесто, като яйцата се смесват със захарта и ванилията. Сместа се загрява 2 минути на водна баня. Сваля се от котлона и се разбива, докато не заприлича на крем. Добавя се брашното при непрекъснато бъркане. Маслото се оставя да омекне и се добавя в тестото. Сместа се излива в кръгла тавичка, постлана с хартия за печене, и се пече 30 минути на 200 градуса. Вади се и се охлажда.

В купа, която е с размерите на блата, се слага прозрачно домакинско фолио и се излива замразеното ягодово пюре. Отгоре се похлупва с блата и се притиска към пюрето. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се замразява във фризера 4 часа.

Белтъците се разбиват на сняг, като се добавя постепенно захарта. Накрая се добавя ванилията. Тортата се вади от фризера и се похлупва с плоска тава за печене.

Обръща се, фолиото и купата се отстраняват. Белтъците се слагат в шприц и с тях се покрива цялата торта. Оставя се за 30 минути в хладилника и след това се пече 5 минути във фурна, загрята на максимална мощност. Сервира се веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: