Бански старец

редакция:
EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Бански старец1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Порции
1
"Бански старец - уникално мезе, което непременно трябва да опитате! Поднася се, нарязано на тънки филийки и се консумира само в приятна компания!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 2 кг от филето + 300 - 400 г сланина
  • сол - 22 - 25 г на килограм месо
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • шкембе - 1 свинско
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.

Напълненото шкембе се зашива със здрав конец, натрива се със ситна сол, поставя се между две дъски и се притиска отгоре с тежест.

Така престоява един месец, като от време на време се обръща. След това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място.

Банският старец се поднася нарязан на тънки филийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
59
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Дядо ми го правеше с много червен пипер,сол,чубрица,чер пипер,кимион.Притиска го с летви и го закача в комина на камината,който е около 60×60 сантиметра.Слагаше мокър талаш да се опуши шкембето.В пушека има толуол,който не позволява плесенясване и гранясване.Често сваляше бабека притиска го и отново пристягане двустранно с по 3 летви.Когато стане за консумация,бабека се държи в хладилник,защото не може от раз да се консумира 5-6 кг деликатес!
11.01.2025 03:09
Анонимен
Анонимен
Къде е червения пипер на люспи?
14.01.2024 17:37
4
1
Анонимен
Анонимен
Не се ли слага и червен пипер?
26.11.2023 14:30
2
2
Анонимен
Анонимен
Бобо
26.11.2023 14:29
1
Димитрова
Димитрова
От много години правя ,,бански старец ,, по тази рецепта и не живея в планината ,но става невероятно вкусно!
18.10.2013 12:34
1
1
я не се занимавайте с непознатото - опоз
я не се занимавайте с непознатото - опоз
Бански старец се прави от най-хубавото месо и не се пълни в шкембе. Ако не сте от високата планина, не се хабете - няма да стане, ще мухляса.
07.03.2011 16:35
6
Райчева
Райчева
Глупости.
Никога, явно, не сте виждали на живо как се прави Бански старец. За целта трябва да влезете, в която и да е къща в Банско около Коледа и то, ако е достатъчно студено навън.
Всичко друго за нарязването на месото на колелца и др. измишльотини правят от този месен уникат бански старец, но от БАН.
03.11.2010 19:15
2
1