Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Литовски пирог с вишни и кайсии

Литовски пирог с вишни и кайсии

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Литовски пирог с вишни и кайсии1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кайсии - 100 г сушени
  • захар - 150 г
  • брашно - 2 ч.ч.
  • масло - 150 г
  • вишни - 20 бр.
  • кайсии - 10 бр.
  • пудра захар - 1/3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Две трети от маслото се смесват с пудрата захар. Добавя се чаша и половина от брашното и едното яйце и се замесва тесто. Прави се на топка и се оставя в хладилника за 1 час.

Тестото се разточва на правоъгълник и се слага в постлана с хартия за печене тава, така че да се оформят стенички. Покрива се с фолио и се оставя в хладилника за 2 часа.

Кайсиите се разрязват, костилките се махат. Вишните се почистват от костилките. Останалото масло се оставя да се размекне на стайна температура.

Сушените кайсии се заливат с вряла вода и се оставят за 30 минути. Отцеждат се и се пасират. Добавят се 4 супени лъжици захар, маслото, едно яйце и останалото брашно.

Тестото се набожда с вилица на няколко места и отгоре се слага сместа с маслото. Отгоре се редят половинките кайсии, между тях се слагат вишните.

Поръсват се с останалата захар и пирогът се пече 30 минути на 200 градуса. Фурната се намалява на 170 градуса и пирогът се пече още 30 минути. Сервира се топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: