Начин на приготвяне
На дъното на гювеч или дълбока йенска тенджера се прави канапе от нарязаните моркови, чесъна и едро нарязания лук. Канапето се залива с вода, но зеленчуците не бива да плуват.
Телешкият врат се изпържва леко от всички страни с маслото, опиперява се обилно и се поставя върху канапето, като се залива с маслото, в което е пържено. Похлупва се с капак и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за 30 минути.
След като изминат 30-те минути, фурната се намалява на 160 градуса и се пече още 50 минути. След това се изважда от фурната и се оставя с капака за 30 минути.
Канапето от зеленчуци може да се пасира за получаване на гъст вкусен сос.
Печеният телешки врат се сервира тънко нарязан, посолен, със сос или зеленчуци - грах, зелен фасул или картофи.
*Важно е да не се соли преди печене, защото месото ще стане сухо.
Коментари
При гласуването нещо се обърка и маркира една звезда вместо 5!