Начин на приготвяне
Пригответе форма за печене с размери 9х13 и я застелете с восъчна хартия. Разтопете 1 с.л. брашно и намажете добре хартията. В купа сипете белтъците и ги разбийте с миксер заедно с 1 1/3 ч.ч. от захарта.
Разбивайте на средна степен около 6 минути или докато се получи пухкава смес. Сипете белтъчената смес в приготвената тава и запечете на загрята на 120 градуса фурна за около 4 часа. Извадете от фурната и махнете белтъчения блат от хартията. Сложете го на кърпа и оставете да се охлади на стайна температура. Най-добре е да престои 1 нощ, покрит с друга кърпа.
За да направите бисквитения блат, загрейте фурната на 175 градуса и застелете форма с восъчна хартия. Използвайте форма с размери 13х9. Първо, разделете белтъците от жълтъците. След това сипете 8-те жълтъка в купа, добавете ¾ ч.ч. захар и 1 ч.л. ванилов екстракт. Разбийте добре и прибавете 1 ч.ч. брашно.
В друга купа разбийте 8-те белтъка с миксер на висока скорост за около 3-4 минути. С помощта на шпатула внимателно прибавете жълтъчената смес към белтъчената и разбъркайте леко. Не ги смесвайте твърде много, защото белтъците ще спаднат.
Прехвърлете сместа в приготвената форма и запечете за около 20 минути или докато придобие приятен златист цвят. Извадете изпечения блат и го отделете от хартията. Оставете да се охлади.
Смесете всички продукти за сиропа – водата, лимоновия сок и захарта. Разбивайте, докато захарта се разтопи. Пасирайте кайсиите и ги добавете към горната смес. Нарежете блата на две. Сложете първия във формата, в която ще сервирате тортата. Намажете отгоре с кайсиевата смес.
Смесете всички продукти за сметановия крем и ги разбъркайте добре. Намажете върху кайсиевата смес ¼ от сметановия крем. Отгоре внимателно сложете целувчения блат и изрежете отстрани, за да пасне на размера на блатовете. Получените трохи целувки запазете.
Сложете внимателно втория бисквитен блат върху целувчения и намажете с оставащата кайсиева смес. Намажете цялата торта със сметановата смес. Начупете оставащата белтъчена смес и поръсете тортата. Охладете в хладилник.
Коментари