Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки с яйце, сирене и сусам

Питки с яйце, сирене и сусам

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Питки с яйце, сирене и сусам2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12-15 бр.
"Вкусни питки, които с гордост ще сложим на масата"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 1 брой
  • мая - 20 г
  • олио - 2 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • мазнина - 150 г краве масло или маргарин за намазване
  • сусам - 1 с.л.
  • яйца - 3 броя, за плънката
  • кисело мляко - 200 мл, за плънката
  • сирене - 300 г натрошено, за плънката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го сложете в дълбока купа. В средата направете кладенче, където се слагат солта, захарта и олиото. Кубчето мая се разтваря в 100 мл от млякото и се разбърква добре, докато се получи еднородна смес, след което се налива в кладенчето при останалите продукти.

Най-накрая се чуква 1 яйце и започва омесването, като се налива по малко от останалото прясно мляко, за да може постепенно продуктите да се съединят. Тестото се оставя настрани за 30 минути, покрито с памучна кърпа, за да почине и втаса. През това време от яйцата, киселото мляко и сиренето се приготвя плънка, като се объркват добре.

Готовото тесто се разделя на топки. Всяка от тях се разточва с дебелина 1 см, намазва се с разтопено масло или маргарин и се реже на дялове, от които ще се оформят питчиците. По желание може да разрежете и по-тънки триъгълници и да направите кифлички.

В средата на всека част тесто се слага по 1 ч.л. от плънката, овива се добре, така че да заприлича на питка.

Готовите питки се редят в тавика, намазана предварително с мазнина. Между тях трябва да има разстояние поне един пръст.

Преди да се изпекат се оставят за още 20 минути да втасат, след което се мажат с жълтък. На всяка питка се слага малко парченце краве масло или маргарин, поръсват се със сусам и се пекат в предварително умерено загрята фурна на 200 градуса. Питките с яйца и сирене са готови след около 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
42
30
21
10
Дай твоята оценка: