Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на едро. Варят се 15 минути в подсолена вода. След това се изваждат и се отцеждат в гевгир.
Смачкат се и се размесват с натрошеното сирене, скълцания лук и разбитите яйца. Подправят се на вкус. Тавата се намазнява.
В нея се слага първата кора, която се напръсква с разтопено масло. Върху нея се разпределя плънката. Тя се напръсква пак с масло и се покрива с втората кора.
Тези, които не са успели да си набавят ръчно точени кори, могат да ползват и от точените кори, които са по-разпространените в търговските вериги. От тях обаче се слагат по 3 листа под и над плънката.
Нареденият пататник се поръсва с масло и се маже с разбитите яйца. Печете в загрята фурна на умерена температура. След това се вади и когато изстине, се реже на парчета.