Питка с елда

Х. ИвановаХ. ИвановаНовак
11/11/2015
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 849
  • Преглеждания за месеца86
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3 от 5

Необходими Съставки

  • брашно от елда - 400 г
  • брашно - 400 г тип 500
  • мая - 1 кубче, жива
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 к.л.
  • масло - 1 с.л. слънчогледово
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се поставят в 200 мл вода и се оставят за момент. Двата вида брашно се смесват и при тях се сипват солта, маслото и сместа с маята. Добавя се и още около 450 мл леко затоплена вода.

Разбърква се и се омесва тесто. То се слага в намазнен съд и се покрива с чиста кърпа. Бухва поне 1 час. След това се омесва наново и се оформя хляб с кръгла форма.

Той се слага в намаслена тавичка и се оставя да отдъхне още 30 минути. След това се вкарва в загрята на 180 градуса фурна и се пече до готовност.

Готовата питка се напръсква с вода и се завива с кърпа за 30 минути.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар