Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питка с брашно от елда и семена

Питка с брашно от елда и семена

Питка с брашно от елда и семена
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
13/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
1
"Много вкусна питка, която наистина е малко по-различна от традиционните, но влиза веднага в графа Любими"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакет суха (11 г)
  • брашно от елда - 400 г
  • брашно - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч. хладка
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • тиквени семки - сурови
  • сусам
  • маково семе
  • слънчогледови семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се двата вида брашна, оформя се кладенче, сипваме сол, захар, суха мая, олио, вода и 2 с. л. микс от семена.

Разбърква се с вилица, загребва се от брашното и замесваме твърдо тесто. Ако тестото стане по-сухо, добавете му още малко вода и съберете отново на топка. Покрива се с кърпа оставяме да втасва 1 час.

Аз го оставих 2 часа, дори и след толкова много време не очаквайте тестото да бухне като при бялото брашно. Върху хартия за печене се разточва като елипса.

С пръсти се притиска на 2 см от ръба и после по същия начин се притиска, така че да се оформят ромбоиди. Намазвам с олио и поръсвам отгоре сусам и маково семе.

Печем в загрята фурна 180 градуса около 35 -40 минути да хване коричка. Изважда се и охладена се начупва и хапва. Много е вкусна, а да не говорим колко е здравословна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: