Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Домашна Лазаня Болонезе

Домашна Лазаня Болонезе

WackyWacky
Новак
783
Домашна Лазаня Болонезе
Снимка: Lenka
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Лазанята върви с червено вино и приятна компания и тази не прави изключение"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 1 пакет, или за баница
  • кашкавал - за поръсване
  • За сос Болонезе
  • кайма - 500 г
  • кимион
  • сол
  • черен пипер
  • домати - 1 консерва (на кубчета)
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • червено вино - 2 - 3 с.л.
  • олио
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица
  • дафинов лист
  • вода - 50 - 60 мл.
  • За сос Бешамел
  • прясно мляко - 500 мл
  • масло - 1 - 2 с.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сос Болонезе първо овкусяваме каймата с кимион, сол и черен пипер, ако сте купили овкусена кайма в пакетче.

След това запържваме каймата и добавяме нарязания лук - задушаваме за няколко минути и прибавяме доматите. След 5 минути добавяме подправките, доматено пюре и водата. Оставяме да се сгъсти за 10 мин. и сваляме от огъня, похлупваме и оставяме настрани.

За соса Бешамел разтапяме маслото и добавяме брашното при непрекъснато бъркане - да стане на каша, веднага се добавя млякото и се бърка постоянно, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се овкусява със сол и черен пипер.

Стигнахме до съществената част: Избираме подходяща тава, така че корите да покриват стените.

Слагаме 3 кори отдолу, за да е стабилно и да не се разпада след това. Върху първите кори слагаме Болонезето, след това - Бешамела и кашкавала, и 1-2 кори. Слагаме по малко Бешамел, защото ще ни трябва и за накрая.

Повтаряме така до предпоследната кора, тогава слагаме само сос Болонезе и слагаме последните кори (препоръчително да са 2) и изсипваме всичкия Бешамел, настъргваме повече кашкавал и слагаме в предварително загрята фурна на 200 градуса отгоре и отдолу за 30 минути. Накрая превключваме на грил за 10 минути, за да се запече кашкавалът.

Лазанята върви с червено вино и приятна компания!

Ако обичаш лазаня, опитай и предложенията ни за лазаня с гъби или тази вкусна лазаня без месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вкусно стана, но при мен долните кори не се изпекоха и станаха много твърди. Може и от корите да е, но следващия път ще опитам само с по един ред кори.
28.09.2024 08:53
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Рецептата е добра, в къщи обожаваме лазанята приготвена по този начин.
25.04.2023 11:28
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Къде са морковите? Босилекът?
18.08.2016 01:20
2
4
1
Покажи всички подкоментари
Рени
Рени
Рецептата е страхотна,но когато чета рецепти винаги се чудя защо не се упоменава големината на съда в който се прави.Не винаги снимката отговаря на дозата в рецептата.За по-голям съд ще трябва и други мерки.За тази рецепта съм убедена,че са правилните,като гледам тавичката,просто по принцип говоря за други рецепти.Защото го знам от опит.
22.12.2015 10:41
2
1
1
Покажи всички подкоментари