Начин на приготвяне
1. Ситно нарязаните ядки се смесват с пудрата захар, галетата, канелата, карамфила и ванилията.
2. Към сместа с постоянно разбъркване прибавяме отделно разбитите яйца – и пълнежът ни е готов.
3. Вземаме една кора за баклава и я разделяме на ивици /по дължината й/, като широчината им ще е съобразена с желанието ви за големина на баклавичката.
Можете да направите съвсем малки баклавички хапчици, които ще са много подходящи, ако решите да ги сервирате на студен бюфет, или по-големички, които ще са много подходящи за празничната трапеза.
4. Нарязаната ивица кора намазваме с разтопено масло и поставяме в едното й ъгълче лъжица от сместа за пълнежа, след което я прегъваме на триъгълник, като започнем от ъгълчето с пълнежа, претъркулваме го на другата му страна, после на обратно, и така докато стигнем ъгълчето на края на ивицата кора.
Може да ви звучи неразбираемо, но започнете ли да правите триъгълничето, веднага ще ви се изясни.
5. Намазваме всички баклавички и отгоре с масло, и ги изпичаме на 180 градуса, докато се зачервят.
6. Междувременно слагаме сиропа да поври за 4-5 минути /лимоновия сок се слага след изключването на котлона/, и след като поизстинат баклавичките, ги заливаме с топлия, но не горещ сироп.
Спазвайте точно съотношението м/у захарта и водата – 50% на 50%, така ще получите хрупкави и прекрасни на външен вид, а не меки и разплути баклавички! ! !
Желая ви успех!
Коментари