Начин на приготвяне
Размийте маята с хладката вода в дълбока купа. Прибавете солта и захарта. Добавете киселото мляко, двете яйца, прясното мляко и разбъркайте добре течните съставки.
Пресейте брашното и го прибавете постепенно към течността, като разбърквате с лъжица.
След като съставките се смесят, доомесете с ръце до получаването на тестото /не трябва да ви лепне по ръцете/.
Завийте отгоре съда със стреч фолио и оставете на студено 9-10 часа/ може да замесите тестото вечерта и сутринта да го изпечете/.
Премесете тестото /ако е необходимо добавете още брашно/ и го разделете на 8-9 топки.
Изтеглете всяка топка на фитил и всеки фитил завържете на възел. Наредете възелчетата в сух, топъл и намазнен дълбок съд с похлупак и го оставете на топло, за да се надигне тестото.
Намажете я отгоре с разбитите жълтъци и поръсете с маково семе.
Ако имате фурна с обдухване, сложете съда във фурната и постепенно увеличавайте градусите.
След като тестото се надигне достатъчно, оставете фурната на 150 градуса. Махнете капака и печете до готовност.
Проверете с клечица – ако не остава тесто по нея, значи погачата е готова. Напръскайте с малко вода и отново сложете капака, за да омекне.
Празничната погача е готова.