Начин на приготвяне
Затоплете млякото и сипете в купичка около 150 мл, добавете маята, захарта и 3 с.л. брашно. Разбийте яйцата, но преди това заделете двата жълтъка, които ще ползвате за намазване на питката.
Пресейте брашното и с двете смеси замесете хубаво гладко тесто, което оставете да втаса. От него отрежете една топка около 200 г и поставете по средата на тавата, отрежете и още 3 части тесто от по 250 г, разточете ги на 3 обли кори.
Подредете ги една върху друга, като ги намазвате с масло (без последната), разрязвате на 12 части, всяко листо цепвате по средата и промушвате от долу нагоре. Готовите листа подредете върху топката тесто.
От другата част тесто разточете голяма кора, намажете със масло, навийте на руло и нарежете на малки рулца. Всички рулца започнете да редите от ляво надясно покрай тавата, а останалите от вътрешната страна.
От крайчетата, които са останали, оформете центъра на питката, като направите малки листенца.
Оставете питката да втаса, след което я намажете със разбитите жълтъци с малко мляко и олио, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса.
Тази погача става доста голяма и тавата ви трябва да е от най-големите, за да не се сбият елементите.
Празничната погача с двоен бордюр е готова.
Коментари
Благодаря !