Начин на приготвяне
В керамична купичка сипете 100 мл от топлото мляко, маята, захарта и 2 с.л. брашно, покрийте с чиния и оставете да се активира.
Пресейте брашното, направете кладенче, заделете единия жълтък за намазване и разбийте яйцата с останалото мляко и олио. Замесете хубаво гладко тесто, намажете с олио и оставете да втаса.
Разделете втасалото тесто на 3 части, от всяка част разточете обла кора, подредете ги една върху друга, като ги намажете с масло без последната.
Разрежете на 8 части. Всеки получен триъгълник разрежете по средата (но не докрай) и промушете върха от долу нагоре.
Сложете хартия за печене на тавата и подредете отделните части, като 4 от тях свиете откъм широката част и притиснете с ножа. А другите 4 оставете така.
В средата на тавата подредете несвитите части и връхчетата им свийте отдолу. А свитите части сложете между тях.
Оставете празничната питка да втаса, след което я намажете с разбит жълтък, 1 с.л. мляко и 1 ч.л. олио. Поръсете със семена и печете погачата в загрята фурна на 160 °C, на най-долно положение на фурната.
Празничната погача за Петковден е готова.