Начин на приготвяне
Разбърква се маята в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса 30 минути.
Отделят се 2 топчета с размера на ябълка за средата и за пълнеж по края на питката. Останалото се разделя на две части. Всяка се разделя на още три.
За външния кръг се разточват на кръгли кори и намазани с олио се нареждат една върху друга, като последната не се маже.
Нарязва се на 8 триъгълника и в средата на всеки се прави разрез. Хващаме връхчето, промушва се през разреза, краищата леко се подвиват и се навива като кифличка. Нареждат се по стените на тавата.
Втората топка, разделена на три, се оформя по същия начин, но след като се изтегли връхчето и се получи листо, долната част двата края се събират и притискат.
Нареждат се листенцата като втори ред, а в средата е топчето.
След 15 минути се намазва с разбит жълтък с малко олио и поръсваме семена.
Печем погачата в загрята умерена фурна 170 градуса за около 55 минути, като към края се покрива с фолио, за да не прегори. Изважда се, намазваме с масло и покриваме с кърпа.
Красивата празнична погача е готова.
Коментари