Начин на приготвяне
Чушките се почистват от семена и оставяме настрани. В загрято олио се запържва нарязаната бяла част от праз и нарязан на кубчета морков. Щом се позапържат, прибавям измит ориз, жито и разбърквам. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Добавя се 3 с.л. от доматите, 1 ч.л. червен пипер и след 2-3 минути наливам 400 мл топла вода. Захлупваме с капак, намаля се котлонът, прибавям настърганата тиква и оставям да се задушат продуктите за кратко , като от време на време се разбърква, за да не загори.
Пълним всяка чушка с оризовата смес и нареждаме в тава. Сипвам и доматите в тавата заедно с плънката и 100 мл вода, ако има останало от нея, иначе се залива само с доматен сос.
Поръсваме с пресен магданоз и печем за 30-40 минути на умерена фурна.
За всички любители на здравословното хранене това е чудесна гозба. Опитайте !