Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с ориз и жито

Пълнени чушки с ориз и жито

Пълнени чушки с ориз и жито
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10 бр.

Необходими Продукти

  • чушки - 8 - 10 сурови, зелени
  • олио - 3 с.л.
  • праз - 1 стрък, бялата част
  • моркови - 1 бр.
  • тиква - 1 к.ч. настръгана
  • ориз - 1 ч.ч.
  • жито - 1 к.ч. за варене
  • чубрица
  • домати - 1 ч.ч. консерва
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките се почистват от семена и оставяме настрани. В загрято олио се запържва нарязаната бяла част от праз и нарязан на кубчета морков. Щом се позапържат, прибавям измит ориз, жито и разбърквам. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Добавя се 3 с.л. от доматите, 1 ч.л. червен пипер и след 2-3 минути наливам 400 мл топла вода. Захлупваме с капак, намаля се котлонът, прибавям настърганата тиква и оставям да се задушат продуктите за кратко , като от време на време се разбърква, за да не загори.

Пълним всяка чушка с оризовата смес и нареждаме в тава. Сипвам и доматите в тавата заедно с плънката и 100 мл вода, ако има останало от нея, иначе се залива само с доматен сос.

Поръсваме с пресен магданоз и печем за 30-40 минути на умерена фурна.

За всички любители на здравословното хранене това е чудесна гозба. Опитайте !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: