Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична Питка-Кравай

Празнична Питка-Кравай

Празнична Питка-Кравай
Снимка: Веселина Константинова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"На семейната вечеря винаги има място за един домашно приготвен топъл кравай"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1 кубче, жива (42 г)
  • масло - 1/2 ч.ч. растително
  • масло - 60 г, краве
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • семена - за поръсване
  • вода - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята с водата, която е добре да е хладка. Прибавете към тази смес солта, захарта и 1 с.л. брашно. След като маята се надигне, изсипете течността в останалото брашното.

Включете още олиото, яйцата /единият жълтък го запазете за намазване на кравая/ и киселото мляко. Яйцата и млякото трябва да са на стайна температура.

Разбъркайте и започнете да месите. Целта е да се получи гладко тесто. Оставете го да удвои обема си някъде на топличко.

След това намаслете щедро тавата, в която ще печете тестеното изделие.

Позиционирайте в средата на съда и намаслена купичка /трябва да е огнеупорна/ и придайте форма на кравая. Време е да го покриете с разбит жълтък.

Украсете кравая по ваше желание или само го поръсете със семената.

Печете питката до готовност, като в началото е добре фурната да е включена на 100 градуса, а по-нататък градусите да се увеличават постепенно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: