Начин на приготвяне
В купичка слагам около 100 мл от топлото прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се активира, през това време разбивам яйчената смес.
Пресявам брашното, прибавям и солта, правя кладенче, изсипвам яйчената смес, после активираната мая. Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с дом. фолио в купа.
Когато втаса, разделяме втасалото тесто на две еднакви по големина части, а всяка от тях на още 3. Разточваме всяка топка на малка кора и я намазваме обилно с масло. Събираме на едно място 3 кори и навиваме на руло. Получените две рула нарязваме на триъгълници. Подреждаме ги в тавичка, а от краищата оформяме средата. След втасване се маже с разбит жълтък, прясно мляко и олио.
Пече се питката на 160 градуса в загрята фурна.
Коментари
Не ме разбирайте погрешно. Питата изглежда великолепно! Но за начинаещ,който никога не е месил, е малко объркващо
Изписана е рецептата но не описвате кога трябва да се поставят на питката и как се пекат.
брашно - 170 гвода - 100 млнишесте - 70 гсол С тези съставки какво се прави? Как се прилагат върху питата?Във вид на трохи ли как?Пояснете моля.