Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пухкава пита с масло

Пухкава пита с масло

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Пухкава пита с масло4 / 4
12/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
13
"Можем да се опитаме да ви разкажем колко е вкусна, а може да се осмелите да я приготвите и опитате сами По втория начин е най-вкусна"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • брашно - около 1 килограм
  • масло
  • Тестото за декорация
  • брашно - 170 г
  • вода - 100 мл
  • нишесте - 70 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка слагам около 100 мл от топлото прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се активира, през това време разбивам яйчената смес.

Пресявам брашното, прибавям и солта, правя кладенче, изсипвам яйчената смес, после активираната мая. Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с дом. фолио в купа.

Когато втаса, разделяме втасалото тесто на две еднакви по големина части, а всяка от тях на още 3. Разточваме всяка топка на малка кора и я намазваме обилно с масло. Събираме на едно място 3 кори и навиваме на руло. Получените две рула нарязваме на триъгълници. Подреждаме ги в тавичка, а от краищата оформяме средата. След втасване се маже с разбит жълтък, прясно мляко и олио.

Пече се питката на 160 градуса в загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
59
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivanova Petya
Ivanova Petya
Наистина ми се искаше рецептата да е малко по-подробно описана: като грамажи, време за втасване и т.н. И защо не е описано какво свъщност трябва да е яйчената смес? По метода на изключването трябва да се гадае.
Не ме разбирайте погрешно. Питата изглежда великолепно! Но за начинаещ,който никога не е месил, е малко объркващо
25.03.2018 14:30
12
1
Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Ваня, и аз да попитам за декорацията. От къде се снабдяваш с формичките? Дай линк, моля?
22.02.2018 22:38
4
1
Покажи всички подкоментари
Цветелина Стойкова
Цветелина Стойкова
Браво! Страхотна пита!
22.01.2018 00:26
1
Покажи всички подкоментари
Diana Georgieva
Diana Georgieva
Да попитам за декорацията
Изписана е рецептата но не описвате кога трябва да се поставят на питката и как се пекат.
10.01.2018 17:56
1
1
Покажи всички подкоментари
Hristo Simeonov Hristov
Hristo Simeonov Hristov
Не разбирам от описанието в рецептата, кое е ячената смес?
25.12.2017 19:49
20
Silvia Braikova Braikova
Silvia Braikova Braikova
Благодаря за уточнението . Питах за грамажа на кубчето защото тук хората качват рецепти от всички краища на света и навсякъде 1 кубче е с различен грамаж . При мен са по 25гр. За това предложих да се изяснява , за да е по - лесно за останалите . Хубави празници.
23.12.2017 14:18
2
1
Покажи всички подкоментари
Silvia Braikova Braikova
Silvia Braikova Braikova
Може би за повечето от вас е досадно , но все пак моля когато качвате рецепти тези с "кубчето " не ми помагат много. Предпочитам да добавите и колко гр. е това кубче . Благодаря. Весели празници !
23.12.2017 11:50
3
2
1
Покажи всички подкоментари
Грациела
Грациела
Поздравления, питите ви са прекрасни. Имам един въпрос: ако не разполагам с жива мая, мога ли да използвам суха и какво количество да е?
23.12.2017 10:08
4
2
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря за хубавите думи! Иси смело може да пробваш да направиш питка. Аз също като теб мислех но се оказа,че ми се оттдава. Желанието е най-важно.:)
30.01.2016 09:45
9
3
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Вашите пити са прекрасни! Страхотни орнаменти!
30.01.2016 09:34
4
1
Иси
Иси
Никога не съм правила пита искам да опитам,но ме е страх че няма да се получи :-)
30.01.2016 00:23
3
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
С тези съставки се замесва тесто. Ако искате по-малко цветя или други орнаменти да направите замесете на половина. Разточвам кора от тестото за декорация и изрязвам кръгчета за розата, които застъпвам едно с друго и ги навивам на руло.След което оформяте с пръсти листенцата. А листата изрязвам с остър нож.
30.01.2016 00:17
3
4
емилия
емилия
ТЕСТОТО ЗА ДЕКОРАЦИЯ
брашно - 170 гвода - 100 млнишесте - 70 гсол С тези съставки какво се прави? Как се прилагат върху питата?Във вид на трохи ли как?Пояснете моля.
29.01.2016 22:41
8
5
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Опитайте тази рецепта, няма да съжалявате! :)Тестото може да се използва и за други погачи с друго оформяне.
29.01.2016 11:01
3
1