Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Гергьовска пита с масло

Гергьовска пита с масло

Гергьовска пита с масло
Снимка: цветослава киркова
1 / 2
06/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 1.2 к
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • масло - 50 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята със захарта, 2 с.л. брашно и 100 мл топло мляко и оставете да шупне. Пресейте брашното и го смесете със солта.

Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая, разбитите яйца (без единия жълтък, той е за намазване) топлото прясно мляко, оцета и олиото. Замесете меко и гладко тесто и го оставете да бухне.

Откъснете малка топка от втасалото тесто, която ще бъде за център на питката. Останалото тесто разделете на 2 части, вземете едната част и я разделете на 4 равни части.

Всяка разточете на кора, сложете корите една върху друга, като мажете с разтопено масло между тях (последната кора не се маже).

Разрежете на осем триъгълника, направете разрез в средата на всеки триъгълник, вземате върха и го промушвате отдолу през разреза, като го издърпвате нагоре.

Получените фигури подредете в намазнена тава, така направете и с другото тесто. Получените фигури подредете върху първия ред, като ги разминавате с фигурите от него, сложете топчето в средата и оставете да втаса за още 20 мин.

Намажете с разбит жълтък и печете за 45 мин. на 180 градуса. Готовата пита намажете с масло и увийте в чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много е хубава.
07.05.2016 00:57
Потребител#167180
Потребител#167180
Много ми харесва, браво!
06.05.2016 16:55