Начин на приготвяне
Смесете маята със захарта, 2 с.л. брашно и 100 мл топло мляко и оставете да шупне. Пресейте брашното и го смесете със солта.
Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая, разбитите яйца (без единия жълтък, той е за намазване) топлото прясно мляко, оцета и олиото. Замесете меко и гладко тесто и го оставете да бухне.
Откъснете малка топка от втасалото тесто, която ще бъде за център на питката. Останалото тесто разделете на 2 части, вземете едната част и я разделете на 4 равни части.
Всяка разточете на кора, сложете корите една върху друга, като мажете с разтопено масло между тях (последната кора не се маже).
Разрежете на осем триъгълника, направете разрез в средата на всеки триъгълник, вземате върха и го промушвате отдолу през разреза, като го издърпвате нагоре.
Получените фигури подредете в намазнена тава, така направете и с другото тесто. Получените фигури подредете върху първия ред, като ги разминавате с фигурите от него, сложете топчето в средата и оставете да втаса за още 20 мин.
Намажете с разбит жълтък и печете за 45 мин. на 180 градуса. Готовата пита намажете с масло и увийте в чиста кърпа.
Коментари