Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Годежна питка

Годежна питка

Годежна питка
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
115 мин.
Порции
15
"Едно предложение, на което задължително трябва да отговорите с ДА. А относно брака, може и да не бързате"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл топло
  • мая - 1 кубче
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг пресято
  • масло - 60 гр. за намазване на корите
  • сирене - за средната кора
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирах маята в 100 мл. топло мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбих яйцата с останалото мляко и олио. Прибавих сместа към пресятото брашно и после маята.

Замесих средно твърдо тесто. Оставих го да втаса на топло, покрито с кърпа. Вече втасало разделих тестото на 2 топки като едната е по-голяма.

От по-голямата топка разточих 4 обли кори по 350 гр. Намазах с масло/без последната/ и подредих една върху друга. Разрязват се на 12 триъгълника, като се започва от центъра но до края на кръга трябва да остане 2 см. неразрязана част.

През 1 се цепват по средата, неразрязаните се промушват от долу на горе а цепнатите се промушва върхът им от долу на горе за да се получи листенцето.

Под листенцата които са средата на питата поставих руло, което разточих от малката топка тесто. Кората му я намазах с масло, поръсих със сирене и завих на охлюв.

Повдигнах листенцата за да поставя рулото в центъра и после ги подредих над него. В центъра сложих розичка от оставено около орех тесто за декорация.

Оставих питката да втаса на топло и после изпекох на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: