Начин на приготвяне
Млякото се затопля и в него се слагат маята, захарта и 3-4 с.л. от пресятото брашно. Разбърква се и се оставя да се активира маята. Когато започне да се надига, сместа се разбърква и се оставя. Повтаря се 2-3 пъти.
В купичка се разбиват 2 яйца и 2 белтъка. Към тях се прибавя оцетът и солта и се разбират добре, накрая се прибавя и олиото.
В голяма тава или купа се слага 300-400 г от брашното и в него се сипват яйчената смес и активираната мая. Обърква се и се оставя да втасва.
В удобен съд се слага маслото да омекне (не да се разтопи! ) достатъчно за мазане.
Когато сместа се надигне, изважда се на плота и се омесва с още брашно, докато спре да лепне.
Полученото тесто се разделя на 3 части. Всяка една от тях се доомесва и се разточва. Намазват се от горната страна обилно с масло и се слагат една върху друга.
Така полученият кръг се разрязва на 16 и всяко парче се навива на кифличка. Нареждат се в намазана тава и се оставят да втасват отново.
Когато кифличките се надигнат до двоен размер, се намазват с разбитите жълтъци с олио и се слагат в предварително загрята на 170°C на долен реотан фурна.
Пече се питката на кифлички около 35-40 градуса, като последните 5 минути се слага на горен и долен реотан на 180°C.
След изваждане от фурната пухкавата питка се намазва с масло, покрива се с найлон и кърпа и се оставя да се задуши за около 10 минути.
Приятен апетит!
Коментари
Тука има грешка - става въпрос за 35-40 минути, а не градуси. Трябва да звучи така:
Пече се питката на кифлички около 35-40 минути, като последните 5 минути се слага на горен и долен реотан на 180°C.