Начин на приготвяне
Изчистената и подсушена сьомга пълним с нарязаните лимони, магданоз и лук.
Смесете каменна сол, яйцата и 250 мл вода в голяма купа, след това равномерно разпределете една трета от солта върху голяма тава за печене, като в средата трябва да се направи лека вдлъбнатина за рибата.
Поставете сьомгата в тавата и покрийте равномерно със сместа от всички страни.
Печем рибата на 200 градуса за 40-50 минути.
Домашната майонеза правим по следния начин. Поставете яйчния жълтък и горчица в купа и пасираме. Олиото добавяме на тънка струва.
Когато майонезата се разбие, добавяме наситнен босилек и пасираме още няколко пъти. Добавяме няколко капки лимонов сок и сол на вкус.
Готовата сьомга оставяме да се охлади за около 20 минути, а след това с върха на ножа правим внимателно разрез в солта, като внимаваме да не разрежем рибата.
Преместваме я в чиния за сервиране и поднасяме с прясна майонеза!
Сьомгата в сол с домашна майонеза е готова.