Начин на приготвяне
Изчистеният ориз се сварява в по-голямо количество леко подсолена вода, отцежда се добре и се оставя да изстине.
Зеленчуците се нарязват на много ситно (морковите и целината могат да се настържат на ренде) и се смесват с варения ориз.
Добавят се разбитите яйца, брашното, кашкавалът, подправките и сол на вкус.
Сместа се разбърква добре и от нея се оформят малки овални кюфтенца, които се пържат до зачервяване в сгорещено масло.
Нареждат се върху попивателна хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Изварата се разбива с киселото и прясното мляко на гладък сос и се подправя със ситно нарязани зелени подправки и сол на вкус.
Оризовите кюфтета се заливат с млечния сос и се поднасят веднага.
Оризовите кюфтета със зеленчуци са готови.