Начин на приготвяне
Маята се размива в малко вода. Отделно се разбиват маслото, солта, захарта и 2 яйца. Брашното се пресява на конусовидна купчинка, в която се прави кладенче. В него се изсипват маята и разбитото масло.
Прибавя се киселото мляко и първоначално около 300 мл вода, за да се замеси средно меко тесто, което да не лепне по ръцете. Ако водата е малко, може да се долее още малко.
Измесва се върху набрашнена повърхност и се слагат късметчетата - дрянови клончета с пъпки, паричка, бобено зърно и др. Слага се в намазана с масло тавичка, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва.
Когато се надигне, се намазва с останалото разбито с 1 лъжичка студена вода яйце и се пече питката в предварително загрята умерена фурна около 40-50 минути.