Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна питка с късмети

Коледна питка с късмети

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Коледна питка с късмети2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Какви късмети ще сложите в питката, решавате вие, какво ще ви се падне - случайността, ние отговаряме само за рецептата, а с тази грешка няма"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 15 гр.
  • масло - 30 г краве
  • захар - 20 г
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 100 г
  • вода - 300 - 400 мл топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в малко вода. Отделно се разбиват маслото, солта, захарта и 2 яйца. Брашното се пресява на конусовидна купчинка, в която се прави кладенче. В него се изсипват маята и разбитото масло.

Прибавя се киселото мляко и първоначално около 300 мл вода, за да се замеси средно меко тесто, което да не лепне по ръцете. Ако водата е малко, може да се долее още малко.

Измесва се върху набрашнена повърхност и се слагат късметчетата - дрянови клончета с пъпки, паричка, бобено зърно и др. Слага се в намазана с масло тавичка, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва.

Когато се надигне, се намазва с останалото разбито с 1 лъжичка студена вода яйце и се пече питката в предварително загрята умерена фурна около 40-50 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: