Начин на приготвяне
Разтварям маята, захарта и малко брашно в топличкото мляко и оставям да шупне. Добавям яйцата, олиото, киселото мляко, солта.
Постепенно добавям и брашното и меся докато започне да се отлепва от съда, прибавям ситно нарязаните орехи и доомесвам.
Оставям 20 минути да се отпусне тестото. След това разделям на четири топки. Разточвам на кръг и мажа с масло без последния.
Подреждам кръговете един върху друг в тава с диаметър 40 см, застлана с хартия за печене. Центъра фиксирам с чаша.
Нарязвам на дванадесет части. Усуквам всяка част два пъти, като поставям наречените късметчета в различни части на питката.
Оставям да питката втаса до удвояване на обема. Намазвам с жълтък и пека на 180 градуса до златист цвят.
Усуканата коледна питка с орехи и късметче е готова.